5 financiële tips voor jou!

zzp’er

5 financiële tips voor jou!

Als zzp’er ben je als het goed is al druk genoeg. Je klanten zijn voor jou het belangrijkst, maar bij het hebben van een eigen onderneming komt zoveel meer kijken. Materiaal, planningen en niet te vergeten de financiën. Na het lezen van deze blog hoef je je over dat laatste geen zorgen meer te maken. Wij geven je vijf financiële tips!

Tip 1: verzekeringen

Natuurlijk heb je dit van tevoren uitgezocht en heb je gekeken naar welke verzekeringen je nodig hebt. Maar het is ook verstandig om je persoonlijke verzekeringen nog eens te checken. Past bijvoorbeeld je zorgverzekering nog bij jou nu je zzp’er bent?
Vaak kan je je aansluiten bij een collectiviteit, hiermee krijg je vaak nog een percentage korting op je verzekering. Privé scheelt dit weer in de kosten, doordat jij ondernemer bent.

Tip 2: Boekhouding

Je hebt natuurlijk hart voor je onderneming en hebt alle kennis van jouw vakgebied. Is boekhouden niet jouw vakgebied? Denk er dan eens over om een boekhouder in dienst te nemen. Het bespaart jou een hoop tijd en zorgt ervoor dat je deze tijd op een andere manier in je bedrijf kan steken.
Deze boekhouder hanteert scherpe tarieven om jou tegemoet te komen. Ben je starter? Dan kan je nog extra kortingen krijgen.

Tip 3: oudedagsreserve

Ook als zzp’er wil je na je pensioen er goed bijzitten. Met de oudedagsreserve kan je pensioen opbouwen. Je reserveert een deel van de winst voor na je pensioen. Je kan dit bedrag aftrekken van de winst bij de belastingaangifte, maar zodra je met pensioen gaat (of stopt) betaal je deze belasting alsnog. Houd daar dus wel rekening mee.

Tip 4: bankkosten

Veel banken hebben speciale pakketten en opties voor ondernemers en sommige banken ook nog apart voor zzp’ers. Controleer dus goed welke bank het best bij jouw onderneming past. Op deze manier kan je op dit gebied kosten besparen.

Tip 5: wees bewust van je financiën

Het uitbesteden van bijvoorbeeld de boekhouding scheelt een hoop op het gebied van financiën, maar het blijft jouw bedrijf. Zorg er daarom voor dat je altijd op de hoogte bent van de financiën van jouw bedrijf. Het maken van bijvoorbeeld een begroting kan hierbij helpen.

Wees niet alleen bewust van je eigen financiën, maar houd ook de belastingdienst in de gaten. Weet wat je moet betalen en waar je je voordelen op kan doen.