Belastingconsulent

Wat is een belastingconsulent?

Een belastingconsulent is een specialist in fiscale zaken, en is eigenlijk nog beter dan een boekhouder omdat hij de fiscale wetgeving tot in de kleinste details kent. Een specialist geeft advies aan de belastingsplichtige – zowel particulier als in de vorm van een – en vertegenwoordigt die dan ook bij de fiscale administratie. Een samenwerking met een specialist heeft bijgevolg heel war voordelen.

De voordelen van een consulent

Ten eerste is een fiscaal specialist op de hoogte van alle wetten en regels omtrent fiscaliteit. Fiscaliteit is immers een complexe bezigheid die altijd verandert, en waarvan de wetgeving vaak onduidelijk is. Zo helpt een consulent onder andere bij het wettelijk in orde brengen van de belastingsaangifte. Daarbovenop kan beroep worden gedaan op een specialist voor zaken omtrent de btw-wetgeving en successierechten.
Ook helpt een consulent bij het maken van een fiscale analyse van de jaarrekening – waarbij deze op fiscaal vlak geverifieerd wordt en de belastingsdruk wordt geoptimaliseerd. De voorbereiding en het vertegenwoordigen van de belastingscontroles behoren eveneens tot het domein van een specialist, net zoals het uitvoeren van een fiscale risicoanalyse in geval van een herstructurering of een grote investering.

Zowel voor eenmanszaken als vennootschappen

Zowel eenmanszaken als vennootschappen kunnen baat hebben bij een specialist, en diens taak hangt eigenlijk af van de grootte van de onderneming. Bij kleine bedrijven zorgt de consulent voor de belastingsaangifte, maar bij grotere bedrijven kan die taak heel wat ingewikkelder zijn – bijvoorbeeld fiscale analyses uitvoeren en de fiscale risico’s opmaken. Zo kan een consulent alle soorten bedrijven een optimale, professionele begeleiding aanbieden bij het regelen van fiscale zaken
belastingconsulent