BETAAL JE NOG STEEDS ZO VEEL BELASTING OVER JE SPAARGELD?

box 3 vermogen

BETAAL JE NOG STEEDS ZO VEEL BELASTING OVER JE SPAARGELD?

 

Staat je spaargeld op een spaarrekening in Box 3 tegen 1% rente of minder? Dan betaal je waarschijnlijk 120% inkomstenbelasting over de spaarrente.

Stel je hebt € 1.000 op een spaarrekening staan met een spaarrente van 1%, oftewel € 10 per jaar. De te betalen inkomstenbelasting hierover in Box 3 bedraagt € 1.000 keer 1,2% is € 12. Dit betekent dus een belastingheffing van 120%.

Naamloos

Kan dit niet slimmer?

 

Ja, dit kan zeker slimmer. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden afhankelijk wat het beste bij je past. Hiervoor kun je denken aan de volgende opties:

Zonder al te veel risico kun je het spaargeld inzetten in een belegging met een hoger rendement. Dat moet lukken. Denk bijvoorbeeld aan investeren in een vakantiewoning voor de verhuur.

Als je ondanks de lage spaarrente je spaarrekening wilt behouden, moet het spaargeld fiscaal uit box 3 om de extreem hoge belastingdruk te vermijden en worden overgebracht naar een andere box.

 

Box 2: Je kunt voor maximaal € 400 een nieuwe BV oprichten en stort het aandelenkapitaal van die BV vol met het spaargeld. Het spaargeld staat nu op een spaarrekening op naam van die BV waarvan je volledig eigenaar bent. De BV ontvangt nu de spaarrente van de spaarrekening en is daarover 20% vennootschapsbelasting verschuldigd. Zolang de spaarrente niet aan privé wordt uitbetaald is alleen deze vennootschapsbelasting verschuldigd. Zodra spaarrente wel aan privé wordt uitbetaald is er nog 25% inkomstenbelasting verschuldigd in Box 2.

Dus in ons voorbeeld. Stel je hebt € 1.000 op een spaarrekening op naam van je BV staan met een spaarrente van 1%, oftewel € 10 per jaar. De te betalen vennootschapsbelasting hierover bedraagt € 10 keer 20% is € 2. Indien de spaarrente minus de vennootschapsbelasting wordt uitbetaald aan privé moet hier nog 25% keer € 8 is €2 inkomstenbelasting in box 2 over betaald worden. In totaal moet er dus € 4 betaald worden aan belastingen. Dit betekent dus een belastingheffing van 40%. Dit is aanzienlijk minder dan de belastingdruk in Box 3 van 120%.

 

Het bedrag van de spaarrekening dat is gebruikt voor de storting van het aandelenkapitaal van BV kunt u ten alle tijd belastingvrij naar privé terugbetalen. U moet hiervoor echter wel langs de notaris.

 

Zeg nou zelf, belasting betalen is niet leuk, als het dan toch moet dan het liefst zo weinig mogelijk!