BOEKHOUDER of ACCOUNTANT?

boekhouder of accountant

BOEKHOUDER of ACCOUNTANT?

Als ZZP’er of eenmanszaak heb je geen accountant nodig!boekhouder-of-accountant2

Veel bedrijven besteden hun boekhouding, of een deel ervan, uit. Uw administratie uitbesteden als ZZP’er is een verstandig besluit om er zeker van te zijn dat de boekhouding op orde is en het maximale uit de belastingvoordelen gehaald wordt. De meeste ondernemers verdienen de kosten van het uitbesteden namelijk ruimschoots terug. Daarnaast bespaart het wekelijks of maandelijks tijd waardoor de ondernemer zich kan richten op ondernemen. Het voeren van een goede boekhouding kost namelijk veel tijd en kennis.

Besteedt u uw administratie echter uit aan een accountant of boekhouder/ administratiekantoor?
Een accountant is verplicht voor middelgroot en grote ondernemingen. Voor ‘kleine’ bedrijven niet. Voor de ZZP’er en eenmanszaak is een boekhouder dus voldoende. Bedrijven die onder de categorie ‘klein’ vallen voldoen aan 2 van de onderstaande voorwaarden:

*          Activa minder dan € 4 miljoen

*          Netto-omzet minder dan € 8,8 miljoenBoekhouder of accountant

*          Gemiddeld aantal werknemers minder dan 50

Het grootste gedeelte van de bedrijven in Nederland valt in deze categorie. Hiermee is een accountant voor het grootste gedeelte van de bedrijven in Nederland niet nodig. Een boekhouder doet niet onder voor een accountant voor ‘kleine’ bedrijven. Een accountant is niet per definitie beter dan een boekhouder.

Kosten

Een voordeel van boekhouders is dat ze meestal een lager tarief hanteren dan accountants. Het tarief van accountants ligt over het algemeen boven de € 125 per uur, terwijl dit voor boekhouders vaak tussen de € 40 en € 85 per uur ligt.

U als ZZP’er hoeft zich dus geen zorgen te maken om de hoge tarieven van een accountant. Aangezien een accountant in de meeste gevallen niet noodzakelijk is en in veel gevallen flink duurder kiest u als ZZP’er voor een boekhouder/administratiekantoor!

Toegevoegde waarde van een fiscalist

Een fiscalist wordt in de volksmond ook wel een belastingadviseur genoemd. Een fiscalist is een belastingspecialist die niet alleen je belastingaangifte controleert, maar ook met je meedenkt en beoordeelt of er nog aanpassingen moeten worden gedaan in het fiscaal beleid van je onderneming. Een fiscalist staat niet tegenover maar naast de ondernemer. Door de helicopter view waar een fiscalist over beschikt, zal hij snel in staat zijn de belastingbesparende tips te signaleren, wat al snel honderden euro’s kan besparen. Bij De ZZP Specialist heeft u een boekhouder en belastingadviseur in één. Tevens zitten de werkzaamheden van de fiscalist vaak gewoon in uw abonnement zodat u niets extra’s hoeft te betalen voor deze diensten.

Prijzen-boekhouder

Conclusie

Het hangt helemaal van jouw onderneming af of het verstandig is om alles bij een boekhouder of accountant onder te brengen. Het is verstandig om te kijken wat bij jouw onderneming past.
Het grootste gedeelte van alle bedrijven in Nederland voldoet aan alle fiscale en administratieve verplichtingen door te kiezen voor een goede boekhouder. Kijk daarom of jouw bedrijf uit kan met een boekhouder of verplicht een accountant nodig heeft.

Logo-De-ZZP-Specialist