Wat is eigenlijk het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

accountant

Wat is eigenlijk het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Boekhouders en accountants lijken inwisselbare termen. Het zijn beroepen waarvan veel mensen denken dat zij hetzelfde inhouden. Dit is echter niet zo. Een boekhouder heeft een ander takenpakket dan de accountant. Ook is er een cruciaal verschil in de beschermende status van de beroepen. Om de ruis omtrent deze beroepen weg te nemen geven we het antwoord op de vraag: Wat is eigenlijk het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Professionele klankaccountant

Er is te vaak onduidelijkheid over het verschil tussen accountants en boekhouders, zodat de termen vaak door elkaar worden gebruikt, een boekhouder wordt voor het gemak accountant genoemd, en vice versa. Veel ondernemers noemen hun boekhouder accountant, omdat dit professioneler klinkt. Zou je hier formeel naar kijken, dan is het zelfs strafbaar. Het wezenlijke verschil zit in de concrete functie: boekhouders onderhouden de boekhouding, terwijl accountants boekhoudingen en administraties controleren.

Boekhouder

Een boekhouder is een vrij beroep, zodoende kan iedereen zich boekhouder noemen. Je hebt geen diploma nodig om boekhouder te kunnen zijn. Hierdoor is er ook geen toetsing op kwaliteit, door het ontbreken van de beschermde status. Er zijn dan ook geen beroepsverenigingen of keurmerken voor boekhouders. In feite zou iemand zonder enige kennis een boekhoudkantoor kunnen opzetten. Echter is educatie uiteraard wel nodig om boekhouder te worden. Er zijn verschillende niveau’s in financiële opleidingen. Boekhouders krijgen zo meer zicht op belastingwetten en boekhoudprogramma’s. Er ligt een ruim scala aan verschillende boekhouders. De één heeft alleen praktische kennis, terwijl een ander alle voordeelregels voor ondernemers kent. Over het algemeen hebben maar weinig boekhouders fiscale kennis in huis. Er is dus sprake van een groot verschil in kwaliteit in deze beroepsgroep.

Accountant

Een accountant behoort tot de beschermde beroepen. Er is een opleiding voor nodig om je accountant te noemen. Daarom is het dragen van de titel zonder het hebben van een diploma strafbaar. Er zijn twee type accountants, een Accountant Administratieconsulent (AA) en een Register Accountant (RA). De AA heeft een HBO opleiding en de daaraan gekoppelde stages afgerond. De RA heeft een universitaire opleiding afgerond met daarbij het postdoctoraal tot Register Accountant. De accountant controleert de cijfers van middelgrote bedrijven die opgesteld zijn door de financiële administratie. De taken van een accountant zijn onder andere het inrichten en opzetten van de boekhouding, het controleren van de bedrijfsadministratie, de opgestelde jaarrekeningen controleren en het opstellen van accountantsverklaringen. De meeste accountants worden jaarlijks verplicht om bijgeschoold te worden.