Wat is het verschil tussen een zzp’er en een freelancer?

vraagtekens

Wat is het verschil tussen een zzp’er en een freelancer?

Wat is het verschil tussen een zzp’er en een freelancer?

Ben je zzp’er of freelancer? Het is een vraag die mij al duizenden keren is gesteld. Af en toe werd ik er gillend gek van. Voorheen vond ik het best lastig om een duidelijk antwoord op te geven op deze vraag, maar inmiddels weet ik prima hoe ik mijzelf als zelfstandig ondernemer profileer. Vind je het lastig om op deze vraag een duidelijk antwoord te geven omdat de termen door elkaar worden gebruikt? Laat ik jou vertellen wat ik ervan vind en vooral ook hoe de Belastingdienst ernaar kijkt.

Overeenkomsten tussen een freelancer en zzp’ervraagtekens

Zowel de term freelancer als zzp’er heeft betrekking op de kleine ondernemer. Bij beide begrippen werk je als opdrachtgever. Dit doe je in de praktijk voor diverse opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Een zzp’er of freelancer is dus eigenlijk exact hetzelfde. Iedereen die zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer is dus zowel freelancer als zzp’er.

Toch wel een verschil?

In de praktijk zijn er echter wel degelijk kleine verschillen waar te nemen. Een vormgever, vertaler of journalist zal zich eerder een freelancer noemen. Iemand die werkzaam is in de bouw heeft juist vaak de voorkeur voor de term zzp’er. Het is dus vooral een gevoelskwestie. Voor de Belastingdienst maakt het echter niets uit. De overheid ziet je namelijk als zelfstandig ondernemer en dus betaal je belasting over de inkomsten die je verdient met je bedrijf.

Kwestie van smaak

Hoe ik mijzelf typeer? Wat mij betreft is het vooral een kwestie van smaak. Om twijfel weg te nemen, noem ik me voor het gemak maar zelfstandig ondernemer. Dit geeft mij een prettig gevoel en bovendien neem ik daarmee veel onduidelijkheid weg bij zowel klanten als mensen die nieuwsgierig zijn naar mijn business!