Misverstanden over financiën

boekhouding

Misverstanden over financiën

misverstanden over financiënDeze week ben ik naar mijn boekhouder geweest. Het was onze eerste officiële bijeenkomst. Twee weken geleden hadden we een kennismakingsgesprek en was deze afspraak gemaakt. Ik kreeg veel ‘huiswerk’ op en samen zouden we dan vervolgens de jaarrekening opmaken en de aangifte inkomstenbelasting doen. Nou, ieder zijn vak… Ik werd er doodongelukkig van. Ik ben helemaal geen cijfertjesmens. Geef mij maar teksten. Woorden dus; geen cijfers.

Geld besparen

Ik wilde echter wat geld besparen, dus dan moet je meer zelf doen aan je boekhouding. Dat is een keuze en dat besef ik ook. Dus ging ik netjes aan de slag… Eerst alle facturen en bonnen verzamelen en in het systeem zetten. En ze er daarna weer uithalen (!!!). Want… ik snapte er echt niks van en deed het keer op keer fout. Vandaar dit blog ‘misverstanden over financiën’. Want daar heb ik nu veel verstand van. Er kan dus van alles mis gaan.

Benzinebonnen

Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld netjes alle benzinebonnen en parkeerbonnen verzameld en betaald van mijn zakelijke rekening, terwijl mijn auto niet op de zaak staat. Die bonnen kon ik dus allemaal weggooien, volgens mijn nieuwe boekhouder.  Ik moet kennelijk alle zakelijke kilometers bij elkaar optellen, en daar mag ik dan per kilometer € 0,19 voor aftrekken.  Zo, dat was dus het eerste misverstand. Ik was niet blij… want ik had alle benzinebonnen over zitten tikken in Excel. Netjes de BTW eruit gehaald etc. Voor niks dus. Uren weg gegooid.

Communicatie

Gelukkig is de communicatie met mijn nieuwe boekhouder goed. Ik mailde de staatjes de afgelopen twee weken telkens netjes naar hem toe en hij keek of het goed ging. Als er sprake was van een misverstand, dan wees hij me daar vriendelijk op. Waarom heeft mijn vorige boekhouder me nooit gezegd dat ik die bonnen kon weggooien? Waarom liet hij me alles verzamelen? Ik ga hem daar binnenkort eens over bellen. Dat misverstand moet uit de weg, want ik word er nog steeds boos om…