Ondernemingsplan bij financiering

financiering

Ondernemingsplan bij financiering

ondernemingsplan bij financierigIk weet nog goed dat ik een jaar of vijftien geleden voor mezelf wilde beginnen. Ik had het niet meer naar mijn zin bij mijn werkgever en begon voorzichtig te denken aan een bestaan als ZZP-er. Ik ben vervolgens informatie gaan inwinnen, want er komt best wat kijken bij zo’n beslissing. Een van die zaken is een ondernemingsplan.

Ik ben destijds op internet gaan zoeken naar voorbeelden. Ik kwam er een aantal tegen. Zeer uitgebreid dus. Want wat komt er veel kijken bij een ondernemingsplan! Je hebt bijvoorbeeld heel veel invulmodellen en voorbeeldplannen.

Financieel plan

Wat is een ondernemingsplan precies? En is dat hetzelfde als een financieel plan, vroeg ik me af. ‘Een  financieel plan is een hulpmiddel om te bepalen of je bedrijfsplan financieel haalbaar is’, las ik op de website van de Kamer van Koophandel. Ook heb je het plan nodig om potentiële financiers te overtuigen geld in je bedrijf te investeren. Het financieel plan is dus het financiële deel van je ondernemingsplan. Met het complete ondernemingsplan kun je een financieringsaanvraag voorleggen aan financiers.

Hoe ga je te werk?

In je financieel plan geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat heb je nodig om een goede start te kunnen maken met je bedrijf?
  • Hoe zien de verwachte omzet, inkopen en andere kosten er uit?
  • Hoeveel winst verwacht je de komende drie jaar?
  • Is het financieel haalbaar?
  • Hoe ga je je bedrijf financieren en tegen welke voorwaarden?
  • Kom je niet in de knoop met de inkomsten en uitgaven?

Op de website van Qredits vind je een voorbeeld van een financieel plan. Je kunt  ook de Nationale Financieringswijzer gebruiken als hulpmiddel om je financiële plan als onderdeel van je ondernemingsplan op te stellen. Een boekhouder is trouwens ook heel belangrijk als je besluit ZZP-er te worden. Niet vergeten dus!