Strategische koersbepaling: een hulpmiddel

Strategische koersbepaling: een hulpmiddel

Wie net begint met ondernemen heeft vaak een hoop vragen. Iedereen zou graag in alle aspecten van hun bedrijf willen excelleren. Helaas kost dit veel tijd en moeite. Daarbij is het excelleren in alle aspecten soms niet effectief genoeg tegenover de moeite die je erin moet steken. Gelukkig hoeven ondernemers van tegenwoordig niet het wiel opnieuw uit te vinden en is hier veel onderzoek naar gedaan. Wie in een marketing afdeling werkt, heeft hier vast wel eens over gehoord. Het model wat bedacht is door Michael Treacy en Fred Wiersema kan een aantal grepen bieden om je aan vast te pakken als startend ondernemer.

 

Kaders

Volgens het model zijn er drie verschillende strategieën die een bedrijf kan volgen om een concurrentievoordeel te behalen. Hier zijn wel een aantal regels aan verbonden. Het is niet dat een bedrijf zich volledig moet focussen op een van de drie aspecten. Terwijl de andere twee aspecten een goede basis vormen, zegt het model dat het nodig is om te excelleren in één van de strategieën.

 

Operational excellence

Het eerste aspect is Operational excellence. Dit gaat simpel gezegd over de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Het principe hiervan is niet om voor het bedrijf zelf kosten te besparen, maar om dit door te vertalen naar de klant. Een goed voorbeeld hiervan is door goede kwaliteits controles uit te voeren en processen binnen je bedrijf sneller in elkaar over te laten lopen. Dit kan leiden tot kostenbesparing bij de productie en tijdsbesparing tegenover de klant.

 

Product leadership

De tweede strategie wordt “product leadership” genoemd. Dit wil zeggen dat je als bedrijf wilt uitblinken in de innovatie en kwaliteit van je product. Vaak hebben bedrijven die hiervoor kiezen creativiteit en vernieuwing als drijfveer. Dit zijn ook vaak bedrijven die als eerste een bepaald product op een markt introduceren. De kern hiervan is om veel geld te investeren in onderzoek en ontwikkeling van je product of dienst. Waarbij het doel is om de beste te zijn in jouw branche. Vaak kost dit ook wat. Dit maakt het dan ook een factor om rekening mee te houden zou een bedrijf dit overwegen.

 

Customer intimacy

De laatste strategie gaat over het uitblinken in service en klant aandacht. Vandaar ook de passende naam: “Customer intimacy”. De klant is in alle organisaties koning, maar bij deze strategie net iets meer. Het bedrijf koestert hierbij meer lange termijn relaties dan korte eenmalige aankopen. Het is bij deze aanpak niet alleen belangrijk dat de verwachtingen van de klant worden waargemaakt, maar dat deze worden overtroffen. Dit hoeft niet alleen bereikt te worden met ontzettend goede service of veel variatie in je assortiment te hebben.

 

Het is erg makkelijk om te denken dat customer intimacy de enige strategie is waarbij rekening met de klant wordt gehouden. Dit hoeft niet altijd waar te zijn. Uiteindelijk hebben alle strategieën de mogelijkheid om waarde te brengen naar de klant. Wie al enkele jaren in een marketing afdeling werkt, heeft hier al ervaring mee. Het uiteindelijke succes van je bedrijf heb je zelf in handen. Strategieën zoals deze zijn niet altijd de heilige graal, maar kunnen wel hulp bieden. Dus vind je eigen draai, maar wees niet bang om hulp te vragen.