ZZP of BV, wat is het verschil?

zzp_of_bv

ZZP of BV, wat is het verschil?

ZZP of BV, wat is het verschil?

Ik sta op het punt om zelfstandig aan de slag te gaan als therapeute. Net als vele Nederlanders sta ik voor de keuze van een eenmanszaak als ZZP’er of om te kiezen voor een BV, een besloten vennootschap.

Opstartkosten

Het eerste waar ik aan denk is wat het me gaat kosten om van start te kunnen gaan? Dit blijkt heel transparant als ZZP’er. Ik moet me inschrijven in het KvK handelsregister en dit kost me 50 euro. Een BV oprichten is ook vrij simpel. Dit moet wel via de notaris verlopen en ik moet dan een notariële akte betalen samen met het handelsregister. De prijs verschilt van notaris tot notaris.

Belastingen

ZZP of BVHet tweede punt dat me zorgen baart is de fiscus. Wat verwacht die van mij en hoeveel moet ik aan belastingen betalen? Om het statuut van een ZZP’er aantrekkelijk te maken geeft men een fiscaal voordeel voor de eerste 14% MKB winstvrijstelling alsook een zelfstandigenaftrek. Er zijn nadien geen terugkomende kosten. Een BV betaalt over de winst vennootschapsbelasting; 20% op de eerste 200.000 euro en 25% over de overige 200.000. Bovendien dient de BV jaarlijks een jaarrekening te deponeren die je overigens het beste uitbesteedt aan een accountant.

Aansprakelijkheid

In mijn eenmanszaak zal ik voor 100% zelf aansprakelijk zijn met zowel mijn zakelijk als privé vermogen voor mijn schulden. Dit is wel even schrikken. Natuurlijk hangt het ook af van wat je aanbiedt en welke financiële risico’s ik al dan niet neem. In een BV wordt het privévermogen losgekoppeld zodat aansprakelijkheidsrisico’s vermeden worden. Er is dus beperkte aansprakelijkheid.

Salaris

In mijn eenmanszaak kan ik mijn salaris zelf bepalen. In de Bv wordt een minimumsalaris verplicht gesteld door de fiscus. In mijn eenmanszaak ben ik ondernemer en eigenaar. In mijn BV ben ik zoals in loondienst, bvb als directeur.
Alles samen gerekend, ben ik als startende therapeute met weinig kosten en risico’s beter af als ZZP’er. Ik zal bovendien niet zoveel verdienen en kom niet aan de grens van 150 000 euro winst na aftrek van kosten, waardoor een BV interessant zou worden.

Mijn keuze is gemaakt !